140.000 € Two Story Shipping Container House, Spain







Plans
About architect

Architects: James & Mau
Area: 190.0 m2
Containers: 4
Location: El Tiemblo, Spain
Budget: 140.000 €
Year: 2010
Builder: Infiniski
Building time: 6 months
Furniture / Decoration: Becara
Photos: Pablo Sarabia




This two story shipping container house consists of four 40' High Cube shipping containers assembled in L-shape structure. There are living room, kitchen, bathroom and area for visitors (with a small living room and two bedrooms for guests) on the ground floor and study, bathroom and master bedroom on the second floor.

The location of the site is above an altitude of 1,100 meters, so it is a cold place in winter and ecological biomass heating system is used for heating. The main facade oriented toward the south on the stunning views of the valley and nearby mountain while receiving direct rays of the sun in winter to heat the main exterior facade. Two trees located near southern wall, so sun radiation is gradually absorbed by the vegetation, which creates an outer green skin to protect the house from heat in summer. The organization of doors and windows allows a refreshing natural ventilation. The inner enclosure is made of cellulose fiber insulation from recycled newsprint and cork in some places. The house achieves a 70% (measured by weight) of recycled and reused components. Taps and sanitary equipment have low water consumption.

The construction system operates on a modular design, with some prefab details to reduce transport costs and pollution on site. The modular system suggests the full realization of the house integrating possible rapid and consistent space expansion in case the client needs change over time.

Transportable Shipping Container Bar





Once a staple of ports and scrapyards, shipping containers have taken on new life as the must-have design element of the moment, their gritty, sturdy frames doubling as a neighborhood bar, a mailroom, an office conference area, even a backyard farm.



Barneveld Noord Shipping Container Railway Station, Netherlands







Floorplans and Sections
Location
About NL Architects

Architects:NL Architects
Containers:6x20ft and 1x40ft
Year:2013
Location:Utrecht, Netherlands

Frames of the three 20 ft shipping containers with glass walls form the main area in the Barneveld Noord Shipping Container Railway Station, which includes waiting area and cafe. Another three 20 ft containers form the second layer, one of these containers creates double-high ceiling in the waiting area, second contains technical installations, other contains storage. The seventh container is 40 ft and flipped to an upright position. It makes a tower, which contains a clock and a wind vane. The tower holds a lavatory, topped by a glass roof and is 12 m high.





Description by architects

ProRail, responsible for the railway network in the Netherlands, together with the so called spoorbouwmeester Koen van Velsen (‘the national supervisor for railway architecture’) started a campaign to make waiting more comfortable: Prettig Wachten.

Travelers experience waiting on a station as much longer then waiting within a vehicle. Surveys have indicated that waiting time is experienced as 3 times longer than it actually is. In this respect especially small and medium sized stations proof a big challenge. These smaller stations are usually unmanned, desolate, often creating a sense un-safety. What can we do to improve them?

The waiting areas of in total twenty stations throughout the country will be upgraded, both functionally and cosmetically: introduction of washrooms, wifi, floor heating, railway TV. Or Art!

One of the keys to the success of Prettig Wachten is to introduce human presence on these stations, to create some sort of informal supervision. An effort is made to create small multifunctional shops. In Wolvega for instance a flower shop will be opened, the florist will also be serving coffee and will even be cleaning the restrooms.

In Barneveld Noord a bike-repair shop will be included run by people that are ‘differently able’. They will contribute to the maintenance and hopefully prevent the broken window syndrome. In Barneveld Noord a new station will be build. Well station, perhaps more a bus-stop. But then again, quite an intriguing bus-stop… It is supposed to be a temporary structure. Hence the station will be build out of shipping containers. The containers contain space, but also form space.





They will be combined into an explicit arrangement. Together they form an ambiguous but strong sign. Minimum effort, maximum output. Three containers are ‘suspended’ in the air. Together they form a ‘roof’. One contains the installations, the other storage. The third will be opened at the bottom. It forms the headroom for the enclosed but fully transparent waiting area, creating a double high space.

The fourth container is flipped to an upright position. It makes an instant tower. The tower contains a clock. And a wind vane. Since Barneveld is the egg capital of the Netherlands -the station is located on the so-called Chicken Line- not the typical rooster will be mounted, but a gilded chicken. The tower holds a lavatory, 11.998mm high, topped by a glass roof. Royal Flush.