Cafe Infinity - Shipping Container Restaurant at University Campus, India

Architects create restaurant with recycled containers in India. Built in the shape of the infinity symbol, coffee shop is a part of university facility.







Drawings
About RJDL




Project: Cafe Infinity
Architecture: RJDL
Area: 2960 ft²
Client: ITS Greater Noida
Year: 2019
Location: Knowledge Park III, Greater Noida, India
Photographs: Rahul Jain

In search of more sustainable architectural solutions, the RJDL office decided to reduce the use of concrete as much as possible in the construction of the new area of ​​a dental school in Noida, India. The result was a cafe built basically with recycled containers.

Located in the middle of the university campus, Cafe Infinity maintains the industrial aesthetic of the containers, while the interior is a neutral and welcoming place for students, teachers and visitors. Its format lives up to the name and refers to the infinity symbol, comprising two patios of space. The design also emphasizes the infinite possibilities of construction using containers as the main part of the structure.

With 12 meters in length, the containers were preserved to maintain the industrial appearance of the material. The versatility and robustness of the container make it accessible and effective, regardless of location or type of construction. Even blinds made of container doors have been reused, also helping to ventilate the space.

Inside, simple and economical materials appear in the decoration, with furniture made from steel and wood.

Description by architects

Cafe Infinity located at ITS Dental College, Greater Noida is designed to be used as a recreational space for students, faculty and patients alike. The vision was to design a sustainable structure that goes beyond the conventional and pushes the boundaries of design and build form. Recycled shipping container, being a sustainable product, was a perfect fit due to its modularity as well as economic feasibility as compared to the conventional RCC structure. The cafe is designed to stand out due to its form factor, and also in terms of its positioning, breaking the rigidity of the existing site layout. Focusing on the outer structure and containers’ industrial form factor the interior is kept neutral.

The design idea centers around two courtyards which comprises of two cafe outlets in the front ,two dynamic staircases acting as seating and providing access to the viewing decks, services(toilets) at the central container, seating areas for faculty and visitors and a lounge area for students. The seating is focused around the courtyard and provides an ideal view point of the inner courtyards and the outer landscape, which is often utilized for sporting events as well as other activities of the institute.

The organic landscape layout complements the rigid geometry of the containers and provides fluidity to the site circulation. Large glazing of staircases merges the rigid build form with the landscape. The landscape complements the industrial nature of the architecture, but also promotes activity, and consequently, vibrancy to the entirety of the site.




The building is formed with the use of recycled shipping containers (40 feet) that were crafted with the careful consideration to preserve its raw and industrial form. The structure, services and functionality are designed with a focus on sustainability. Passive cooling and insulation is provided with the use of 50 mm Rockwool insulation, gypsum paneling, fiber cement board for rooftop flooring, tinted windows, mechanical cooling, strategic placement of windows and openings to make the building perfectly adequate in the extreme weather conditions of the site. Louvers made of reused shipping container doors located in the south direction minimize the heat gain as well as give privacy from the public hospital adjacent to it while providing the view of the stadium.

The idea of using infinity was conceived to emphasize on the infinite possibilities of using a shipping container as a structural unit, regardless of the building type and site.The flexibility, modularity and sustainability makes shipping containers a perfect alternate to the conventional building structures (RCC), to reduce the overall Carbon footprint while also being an ecologically and economically viable solution.



















Drawings
















About RJDL




Founded in 2018 by Ar. Rahul Jain,RJDL is a design studio whose practice spans the fields of architecture,Interior Design,product designs and graphics designs . As an Architect, I want my designs to reflect the ethos of sustainable innovation – creating new uses and aesthetics in synergy with the environment.We strive to create impactful projects with aesthetic integrity and an enduring design character. Through a continuous exploration of holistic function and essential components, we implement a transparent, thoughtful, and rigorous design process that promotes excellence and sustainability.We believe that this constantly evolving world comes with its unique set of problems as well as opportunities,the humanity is at a decisive point in its relationship with the natural world and therefore the solution must be driven by a vision of creating awareness for ecologically responsible environments.

AddressD- 422, Block I, I-Block, Govindpuram, Ghaziabad, Uttar Pradesh 201013, India
Phone+91 97110 77312
Emailrjdl.india@gmail.com
Facebookhttps://www.facebook.com/RahulJainDesignLab/
Websitehttps://www.rjdl.in/




Cafe Infinity - Shipping Container Restaurant at University Campus, India